Per baixar en PDF la versió en castellà i valencià, cliqueu ACÍ
LA CONDICIÓ DE VALENCIÀ PER A RV-EV
A la pregunta de ‘qui és valencià?’ pot haver tantes respostes com objectius o circumstàncies polítiques hi han plantejades damunt del territori hui conegut com a Comunitat Valenciana.
Per a l’Estat espanyol la condició de ‘valencià’ va unida a la condició prèvia i prevalent d’espanyol. L’Estat espanyol ha decidit que els ‘valencians’ ho som en la mesura que som legalment ‘espanyols’ (adscrits per imperatiu legal, voluntàriament o no, amb emoció o indiferència, a la Nación española); per a l’Estat espanyol els ’valencians’ són els espanyols censats en la Comunitat Valenciana. Ser espanyol és un fet polític. Ser valencià -sense un Estat valencià darrera- és una aspiració política.
Vegem a continuació quina és la condició de ‘valencià’ que RV-EV planteja.
L’objectiu polític de RV-EV és assolir l’Estat valencià de la Nació valenciana. Un objectiu perquè els valencians esdevinguem un fet polític i deixem de ser una aspiració. Llavors caldrà que cerquem en el dret internacional les condicions o requisits que es fixen per a poder esdevindre Estat.
En eixe sentit, RV-EV fa seus els acords del tractat internacional de la Convenció de Montevideo de 1933 i de l’adhesió que fa a ells el Comité Badinter de la UE en els que es conclou que és la voluntat dels habitants d’un territori allò que ha de prevaldre sobre qualsevol altra qüestió per a esdevindre Estat i que l’Estat com a subjecte de dret internacional ha de reunir els següents requisits:
(a) una població permanent,
(b) un territori definit,
(c) un govern, i
(d) la capacitat d’entrar en relacions amb els altres estats.
Llavors, si l’objectiu polític de RV-EV és assolir l’Estat valencià de la Nació valenciana, el primer requisit per assolir-lo, segons la Convenció de Montevideo, és tindre una ‘població permanent’ que, en el nostre cas, ha de respondre al nom de ‘valencians’. Cal, llavors, acotar el terme ‘valencià’ a les persones que determinaran un ‘territori definit’ amb la voluntat d’esdevindre Estat. En eixe sentit, a la pregunta
– qui és valencià?
La resposta de RV-EV, la definició que -com independentistes valencians- ens convé i que anem a defensar i publicitar és:
– Per a RV-EV, valencià és aquella persona que té voluntat de ser-ho i coadjuva per assolir l’Estat valencià de la Nació valenciana.
I eixos ‘valencians’ han de definir -en definitiva- el ‘territori’, el ‘govern’ de l’Estat i la ‘capacitat’ per entrar en relacions amb altres estats.
Resta clar que, ara per ara, estos ‘valencians’ som testimonials, però cal assentar les bases per avançar de manera rigorosa cap a l’objectiu per assolir l’Estat valencià i fugir d’allò que ho faria inviable. Ser valencians com un fet polític sols és possible si els valencians tenim un Estat sobirà no supeditat a un altre Estat. Ser valencians sols és possible si tenim un Document Nacional (valencià) d’Identitat i ens podem moure pel món amb un passaport valencià. Si no tenim estos dos documents, ser ‘valencià’ serà una aspiració, però no un fet polític reconegut. Serem espanyols, però no valencians.
RV-EV -el seu objectiu- reivindica que els ‘valencians’ esdevinguem un fet polític nacional i no -com som ara- una circumstància subsidiària que l’Estat ocupant, des del 29 de juny del 1707, fa perquè ens anem esvaint en el temps, fins que finalment -és el seu objectiu- desapareguem.
Assemblea de RV-EV
Nació valenciana, 18 d’abril 2025

LA CONDICIÓN DE VALENCIANO PARA RV-EV
A la pregunta ‘¿quién es valenciano?’ puede haber tantas respuestas como objetivos o circunstancias políticas estén planteadas en el territorio hoy conocido como Comunitat Valenciana.
Para el Estado español la condición de ‘valenciano’ va unida a la condición previa y prevalente de español. El Estado español ha decidido que los ‘valencianos’ lo somos en la medida que somos legalmente ‘españoles’ (adscritos por imperativo legal, voluntariamente o no, con emoción o indiferencia, a la Nación española); para el Estado español los ’valencianos’ son los españoles censados en la Comunitat Valenciana. Ser español es un hecho político. Ser valenciano -sin un Estado valenciano detrás- es una aspiración política.
Veamos a continuación cuál es la condición de ‘valenciano’ que RV-EV plantea. El objetivo político de RV-EV es lograr el Estado valenciano de la Nación valenciana. Un objetivo por el que los valencianos acontezcamos en un hecho político y dejemos de ser una aspiración. Entonces será preciso que busquemos en el derecho internacional las condiciones o requisitos que se fijan para poder acontecer Estado.
En ese sentido, RV-EV hace suyos los acuerdos del tratado internacional de la Convención de Montevideo de 1933 y de la adhesión que hace de ellos el Comité Badinter de la UE en los que se concluye que es la voluntad de los habitantes de un territorio aquello que tiene que prevalecer sobre cualquier otra cuestión para acontecer Estado y que el Estado como sujeto de derecho internacional tiene que reunir los siguientes requisitos:
(a) Población permanente,
(b) Territorio determinado,
(c) Gobierno, y
(d) Capacidad de entrar en relaciones con los demás estados.
Entonces, si el objetivo político de RV-EV es lograr el Estado valenciano de la Nación valenciana, el primer requisito para lograrlo, según la Convención de Montevideo, es tener una ‘población permanente’ que, en nuestro caso, tiene que responder al nombre de ‘valencianos’. Hace falta, entonces, acotar el término ‘valenciano’ a las personas que determinarán un ‘territorio definido’ con la voluntad de acontecer Estado. En ese sentido, a la pregunta
– ¿Quién es valenciano?
La respuesta de RV-EV, la definición que -como independentistas valencianos- nos conviene y que vamos a defender y publicitar es:
– Para RV-EV, valenciano es aquella persona que tiene voluntad de serlo y coadyuva para lograr el Estado valenciano de la Nación valenciana.
Y esos ‘valencianos’ tienen que definir -en definitiva- el ‘territorio’, el ‘gobierno’ del Estado y la ‘capacidad’ para entrar en relaciones con otros estados.
Resta claro que, hoy por hoy, estos ‘valencianos’ somos testimoniales, pero hay que sentar las bases para avanzar de manera rigurosa hacia el objetivo para lograr el Estado valenciano y huir de aquello que lo haría inviable. Ser valencianos como un hecho político solo es posible si los valencianos tenemos un Estado soberano no supeditado a otro Estado. Ser valencianos solo es posible si tenemos un Documento Nacional (valenciano) de Identidad y nos podemos mover por el mundo con un pasaporte valenciano. Si no tenemos estos dos documentos, ser ‘valenciano’ será una aspiración, pero no un hecho político reconocido. Seremos españoles, pero no valencianos.
RV-EV -su objetivo- reivindica que los ‘valencianos’ acontezcamos un hecho político nacional y no -cómo somos ahora- una circunstancia subsidiaria que el Estado que nos ocupa, desde el 29 de junio del 1707, hace para que nos vayamos desvaneciendo en el tiempo, hasta que finalmente -es su objetivo- desaparezcamos.
Asamblea de RV-EV
Nación valenciana, 18 de abril del 2025