CARTA DE XIMO CUNYÀ, CAP DE LLISTA PER VALÈNCIA DE RVPVE, ALS ELECTORS

XIMO CUNYÀ i ALCOVER (Museros, 1961), cap de llista per la circumscripció de València de la candidatura ‘PER L’ESTAT VALENCIÀ’ de República Valenciana / Partit Valencianiste Europeu.

XIMO CUNYÀ i ALCOVER (Museros, 1961), cap de llista per la circumscripció de València de la candidatura 'PER L'ESTAT VALENCIÀ' de República Valenciana / Partit Valencianiste Europeu.

Bon dia.

No dispose de massa temps per escriure. Des que l’any passat em vaig jubilar de bomber, les terres que mon pare ja no pot treballar i el cuidat dels grans de la família ocupen el meu temps. Però és necessari i urgent fer-ho per donar-vos les raons del perquè el 28 de maig heu d’escollir la papereta de color sépia que du el logo amb les lletres RV de República Valenciana – Partit Valencianiste Europeu, candidatura que sols té un únic punt programàtic: assolir l’Estat valencià, lliure, laic, sobirà i republicà.

Els valencians, d’Oriola a Vinaròs, no ens ha de donar vertigen tindre personalitat política pròpia; és de caixó que no ens convé estar supeditats a altres; i si ens cal aliances amb altres, estes han de ser per la nostra lliure decisió. Per damunt dels valencians ningú, esta és la nostra divisa.

Perquè sense tindre els valencians a les mans els nostres recursos no és possible portar a terme cap programa electoral, ni de dretes ni d’esquerres, ja que l’Autonomia és una LOE (llei orgànica espanyola) que supedita les decisions dels valencians a l’arbitri del parlament de Madrid, on els valencians estem en minoria.

Construir i assolir l’Estat valencià és la condició preeminent i necessària per a poder portar a terme les propostes electorals que els valencians necessitem i que supeditats als governs de Madrid no són possibles. A continuació vos expose el programa electoral d’esta candidatura, dirigit a la majoria dels valencians, repetisc: A LA MAJORIA DELS VALENCIANS, que només des d’un Estat valencià es poden dur a terme. Deu punts (amb un punt previ) que convenen i ens són necessaris als valencians, siguen votants d’opcions de dretes o votants d’opcions d’esquerres, siguen valencianoparlants o castellanoparlants, però que sense l’existència de l’Estat valencià no es poden complir:

 • [punt previ] Aprovar la Constitució valenciana que definisca la forma d’Estat, la forma de govern i la llei electoral.
 1. Decidir la nostra política internacional al servei dels interessos econòmics i geoestratègics del poble valencià.
 2. Decidir el nostre model de desenvolupament econòmic.
 3. Decidir sobre els nostres ports, aeroports i frontera litoral.
 4. Decidir el nostre model energètic.
 5. Dissenyar i aprovar el nostre pla hidrològic.
 6. Portar a terme la via ferroviària directa València-Xàtiva-Ontinyent-Alcoi-Ibi-Alacant, amb trens de qualitat i portar a terme la unió ferroviària del Tren de la Costa de Gandia a Alacant.
 7. Portar a terme l’execució de l’Arc Mediterrani.
 8. Decidir la nostra Llei d’immigració
 9. Decidir la regulació lingüística a l’Estat valencià. [al respecte els membres de la candidatura han consensuat el següent com a proposta: que la Constitució valenciana ha de dir: Article 3. Llengua: El valencià i el castellà són les llengües oficials de la República Valenciana. Tots els valencians tenen el DEURE de conéixer-les i el dret a usar-les.]
 10. Aprovar les lleis que preserven el nostre patrimoni nacional, cultural i territorial.

Un nou Estat que implicaria segons el meu criteri, entre altres qüestions el:

 • Tancament immediat de les diputacions.
 • Simplificació de l’aparell burocràtic, per a que estiga al servei de les valencianes i valencians i no al revés.
 • Eliminació dels salaris del 90% dels polítics, seguiran cobrant els salaris que tenen quan son elegits.
 • Eliminació de la figura de assessor/a. Si un polític es tan inepte que necessita un assessor per al seu càrrec, que se’l pague ell. Així desparasitarem l’administració d’amics, familiars i trepes dels partits.
 • Eliminació dels nomenaments a dit en l’administració, per a que siguen els més capaços els que presten el servei i no els més mamons.
 • Transparència total i butxaques de cristall, com en els països nòrdics.

En definitiva, no volem només un nou estat, volem trencar amb el règim franco-borbònic del ’78, que està foradat per la corrupció sistèmica que impossibilita arribar a un nivell de desenvolupament digne, com estan comprovant la majoria de valencianes i valencians, que espoliats per l’Estat, sobreviuen en condicions de vida cada volta pitjors.

Sense res més que dir-vos, rebeu una cordial salutació.

Museros, 9 de maig de 2023