9 d’Octubre del 2022 PER LA INDEPENDÈNCIA DE LA NACIÓ VALENCIANA.

9 d’Octubre del 2022 PER LA INDEPENDÈNCIA DE LA NACIÓ VALENCIANA.

Comunicat dels partits Esquerra Nacionalista Valenciana (ENV), República Valenciana/Partit Valencianiste Europeu (RV/PVE) i Pel dret a decidir del poble valencià (PEL DRET).

9-O de 2022, per la independència de la Nació valenciana.

Al llarg dels segles la contingència històrica ha portat els habitants de la franja mediterrània occidental que vivim entre el riu Sénia i el Segura, que actualment ens anomenem valencians, a diverses realitats polítiques, culturals, socials i econòmiques.

El 9 d’Octubre els valencians celebrem -perquè perdura en la memòria- una realitat que va succeir ara fa  set-cents vuitanta-quatre anys, i tal vegada aquesta realitat ha estat la més important per la seua repercussió històrica de totes les viscudes al llarg dels segles pels valencians. Recordem com Jaume I va entrar l’any 1238 a la ciutat de València i sota la seua sobirania ens va dotar als valencians d’un País, d’una Nació, d’un Estat amb les seues lleis que el va batejar com Regne de València. Jaume I no va voler que políticament els valencians estiguérem supeditats ni per les lleis de la Nació aragonesa, ni per les lleis de la Nació catalana. Tal vegada va ser per la seua conveniència però el fet és que ell, que posseïa la sobirania per a fer-ho,  ens va dotar als valencians de personalitat Nacional política pròpia.

La celebració el proper diumenge d’eixa efemèride, malgrat estar organitzada oficialment per valencians col·laboracionistes amb l’Estat que el 29 de juny de 1707, amb el Decret de Nueva Planta, el «borbó» Felip V de Castella ens va llevar la personalitat nacional política valenciana que ens va donar Jaume I, i va pretendre substituir  per la personalitat ‘nacional política castellana’, que en 1812 va esdevindre personalitat ‘nacional política espanyola’, diem que malgrat l’organització oficial de la commemoració està feta per valencians submisos amb els ocupants, no obstant això no deixa de ser una celebració subversiva que als ocupants espanyols no els ha de fer cap gràcia que recordem i celebrem. Fins i tot en el cor de les  autoritats polítiques botifleres, genuflexes a l’Estat espanyol, els batega l’orgull de l’Estat que vam tenir els valencians i que el poble valencià demostra cada any amb la seua presencia al Parterre i en cada una de les poblacions valencianes, al voltant del fundador, allò que no vol oblidar. És per això que des de les clavegueres de l’Estat intenten i han aconseguit en part, desvirtuar la Diada Nacional valenciana amb la participació del nacionalisme espanyol pel matí en la Processó cívica i dels valencians pancatalanistes  i de l’esquerra unionista espanyola per la vesprada i en els dos casos fent aparèixer al valencianisme com a conflictiu.

Però mirem el futur. Ara la contingència històrica continua portant-nos als valencians a noves situacions i a noves propostes. Els independentistes valencians republicans d’ENV, RV/PVE i PEL DRET reivindiquem assolir el ser de nou un País, una Nació, un Estat independent. Reivindiquem assolir la independència de la Nació valenciana -la República Valenciana- mitjançant un procés constituent republicà sobirà a l’actual Comunitat Valenciana; per a què els valencians tornem a tindre políticament de nou un lloc entre les nacions sobiranes a Europa i el món.

Esquerra Nacionalista Valenciana (des de 1978)
República Valenciana/Partit Valencianiste Europeu (des de 2007)
Pel dret a decidir del poble valencià (des de 2019)

País Valencià, d’Oriola a Vinaròs, 1 d’octubre 2022

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *