RVPVE davant la proposta del BBVA al Banc Sabadell

RVPVE davant la proposta del BBVA al Banc Sabadell

Davant la carta que el Banco Bilbao Vizcaya Argentaria amb seu social a la ciutat de Bilbao, ha traslladat al president del Banc Sabadell, Josep Oliu, on manifesta  “el interés del consejo de administración de BBVA en iniciar negociaciones para explorar una posible fusión entre ambas entidades” i la resposta negativa del banc valencià, RVPVE manifesta el següent:

Que coincidim amb les raons que Josep Oliu, l’empresariat valencià i el president Mazón, han manifestat públicament per rebutjar l’interès del BBVA per absorbir el banc valencià com són:

  1. La vessant financera: fet que el Sabadell després de l’absorció de la CAM forçada pel Banc d’Espanya, va passar a ser un banc sistèmic, està experimentant un dels millors moments de la seua història i no passa per cap problema.
  2. Valoració del mercat. Mentre BBVA cotitza per damunt del valor, Sabadell encara  està per davall. Fonts financeres entenen que l’entitat valenciana té un potencial molt gran i pot seguir en solitari.
  3. Competència: la unió del BBVA i Sabadell portaria a quotes de mercat per damunt del 40% en segments clau. A més, si se suma el percentatge de negoci de CaixaBank (que va absorbir al Banc de València, forçat també pel Banc d’Espanya) -clau també en la franja mediterrània – aquesta xifra superaria àmpliament el 60%, reduint la competència.
  4. Plantilla i sucursals: La unió provocaria necessàriament un ajust de capacitat en la xarxa comercial dels bancs i en els serveis centrals amb la reducció de plantilla i sucursals .
  5. Organigrama: la proposta de BBVA planteja atorgar a la part de Sabadell tres cadires en el consell del nou banc però totes elles sense caràcter executiu. Sabadell deixaria de ser valencià amb seu a la ciutat d’Alacant i esdevindria totalment basc amb seu a Bilbao.
  • A este raons RVPVE afegeix la responsabilitat del Sabadell per preservar la important acció social de l’Obra Social de l’antiga CAM, actualment Fundació Mediterraneo, prou desconeguda però de suma importància.
  • RVPVE també fa seues les paraules del president Mazón quan l’11 de juliol de 2023 durant la seua darrera intervenció com a president de la Diputació d’Alacant en l’assemblea de INECA, va llançar  un “guant” el president del Sabadell, Josep Oliu, perquè l’entitat s’implique més a la Comunitat Valenciana. El fet després que el banquer comminara als assistents a mirar a Màlaga com a exemple del camí a seguir, amb la seua aposta per captar companyies tecnològiques i un turisme de major qualitat. Sobre este tema, Mazón va recordar que una senyal distintiva dels andalusos és que encara comptem amb una entitat financera que s’identifica amb el seu territori, en referència a Unicaja. Una referència que va aprofitat per a “convidar” al Sabadell a tindre esta mateixa relació amb els valencians. Una identificació que, segons ha recordat, “teníem (en referència a la CAM, però sense nomenar-la) i encara aspirem a tindre”.
  • En eixe sentit RVPVE proposa que el volum dels depòsits valencians siguen fitxats en la Comunitat Valenciana i no en inversions fora del nostre territori.
  • Finalment RVPVE no deixa de considerar que esta noticia apareguda en plena campanya electoral en Catalunya, a l’igual que la carta de Sánchez, son maniobres orquestrades des de Madrid per desviar el focus d’atenció.

País Valencià, d’Oriola a Vinaròs, maig del 2024

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *